Medya ve Sinema-TV

Ermeni Lobisi feryat edince Disney Atatürk filmini gösteremedi!

Disney+ Türkiye'nin basın toplantısı ile açıkladığı Atatürk filmi Disney+ yayın akışından kaldırıldı ve sadece Türkiye'deki TV kanalı ve sinemalarda gösterilecek! Nedeni mahalle baskısı çıktı

Ermeni Lobisi feryat edince Disney Atatürk filmini gösteremedi!

2023 yılı içerisinde Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı "Atatürk" dizisini yayınlayacağını açıklayan Disney Plus'ın, bu kararından vazgeçtiği iddia edildi. Kararın arkasında Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA)’nın filme karşı yürüttüğü kampanyanın olduğu öne sürülüyor.

T24.com.tr yazarı Füsun Sarp Nebil'in "Disney, Atatürk filmi konusunda geri adım attı ve 'Çevir kazı yanmasın' dedi" başlıklı yazısından alıntıdır...

Geçen yıl sonunda Disney+ Türkiye yöneticileri bir basın toplantısı düzenlemiş ve yayınlayacakları yerli ve yabancı içerikleri duyurmuşlardı. Bunların arasında en çarpıcı olan ise "Atatürk" filmiydi. Sunum sırasında bir fragman gösterilmiş ve yapılan hazırlık çalışmalarından örnekler verilmişti. Atatürk filminin Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 29 Ekim 2023'te yayınlanacağı belirtilmişti. 

Sonra aylar geçti ve bu ayın başında birdenbire Disney+'ın "yerel orijinal içerikten vazgeçtiği" gibi bir bilgi ortaya çıktı. Gerçekten de arkasından en son yayınlanan "Arayış" isimli yerli içerik dışındakiler kaldırılmıştı. Ne olduğunu merak ettik ve Disney+'a şu sualleri gönderdik.

  • 1. Disney+'ın 30 Haziran itibariyle kaldırdığı içerikler hangileridir?
  • 2. Bunların kaldırılma nedeni nedir?
  • 3. Arayış hâlâ listede gözüküyor. Bunun nedeni nedir, ya da ne zamana kadar kalacak?
  • 4. Tüm yerli orijinal içeriklere harcadığınız bütçe nedir?
  • 5. Türkiye'de kaç izleyiciniz var? Türkiye'den gelen geliriniz nedir?
  • 6. Bundan sonra Türkçe yerli içerik yapmıyor mu olacaksınız?
  • 7. Sizce Türk halkı başka ülkelerde yerli içerik üretip, Türkiye'de orijinal içerik yapmamanızı (sadece yapılmış olanları sunmanızı) normal karşılayacak mı?
  • 8. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) paylaşımı sonra kaldırmanız bize Atatürk filmi ile ilgili bir gelişme olduğu izlenimi veriyor. ANCA'nın yaklaşımı mı sizi rahatsız etti?
  • 9. ANCA'nın yaklaşımı arkasında Netflix gibi bir rakibiniz olabilir mi? Sonuçta Atatürk filmi gerçekten başarılı olursa, Disney+ Türk halkı içinde büyük bir sevgi toplayacak.
  • 10. Ya da tersine, ANCA paylaşımını reklam gibi kullanıyor olabilir misiniz?
  • 11. ANCA tehditini göz önüne alarak, Türk halkını küstürmekten korkmuyor musunuz? Ya bir protesto başlar ve Disney+ Türkiye'de seyredilemez olursa? Bu ülkeyi kaybetmek sizi korkutmuyor mu?
  • 12. Disney+ politik bir şirket midir, eğlence şirketi midir?

Sorulara ne cevap verdiler?

Vermediler... Kaçındılar cevap vermekten.

Ama onların vermediği cevabı ANCA verdi. ANCA'nın tweeti ile anlıyoruz ki, Disney+ hakikaten Atatürk filmini yayınlamayacak. Onun yerine yerel bir kanal olan Fox TV'den sunacak.

ANCA nedir, amacı nedir?

ANCA, Amerika'daki Ulusal Ermeni Komitesi isimli kuruluş. Kendilerini Ermeni Amerikan tabanından gelen en büyük ve en etkili siyasal örgüt olarak tanımlıyorlar. Amaçlarını ise şöyle özetlemişler:

Özgür, birleşik ve bağımsız bir Ermenistan'ı desteklemek için kamu bilincini geliştirmek
Amerikan Ermeni toplumunu ilgilendiren konularda ABD politikasını etkilemek ve yönlendirmek
Topluluk ve onların seçilmiş yetkilileri arasında irtibat görevi görürken, kamu politikası konularında kolektif Ermeni Amerikan bakış açısını temsil etmek
Anlayacağınız, kendi bağımsızlıklarını elde etmeye çalışan örgütün, dünyanın en önemli mazlum halk hareketlerinden birisi olan Kurtuluş Savaşının lideri Atatürk'e yaklaşımları bu kadar iki yüzlü.

Zamanın dünya liderlerinin sözleri ortada; "mazlum ulusların temsilcisi olan Atatürk'e yapılan saldırı haksızlıktır"

ANCA'nın, Çanakkale'de ölen Avustralya askerleri için "Analar üzülmeyin, onlar şimdi bizim evlatlarımızdır" diyerek yaklaşan düşünceli bir lidere, savaşta karşısında yer alan Yunan komutana gösterdiği saygı, bizzat Venizelos tarafından anlatılırken, zamanın çeşitli liderlerinin sözleri ortadayken, Atatürk'e yaklaşımları çok üzücü ve hakaret dolu.

Aşağıda, Ermeni haberleri hesabı 301'in ANCA'nın da retweetlediği tweetini görüyorsunuz.

Tercümesi şöyle:

"Son Dakika: Disney+'ın Türk dizisi 'Atatürk'ü iptal etme kararı aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. 29 Ekim 2023'te yayınlanması planlanan altı bölümlük bir dizi olan yayını duyurmasına ve Emma Watson dahil kadroya 8 milyon dolar harcadığı bildirilmesine rağmen, platform akıllıca davranıp yayınlamamayı seçti. Yapımcılığını Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Disney Plus'ın üstlendiği dizi, şimdi sinema filmine dönüştürülerek 3 Kasım'da sadece Türk sinemalarında gösterilecek.

Dizinin platformdaki yayınını iptal etme kararının, Ermeni cemaatinden gelen baskı ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin (ANCA) taleplerinden etkilendiği bildirildi. Bu da Disney'in dizisinin bir savaş suçlusu tasvirinin kabul edilemez olduğunu açıkça ortaya koydu.

Bunun kaldırılması için yorulmadan çalışan ANCA'ya ve Disney'deki yönetim kurulu üyelerine 301'in e-posta kampanyasıyla harekete geçen binlerce kişiye teşekkür ederiz."

Bu da Rusya'dan kendi bağımsızlıklarını kazanmak için uğraşan Ermeni diasporası için bir ayıp olarak tarihe geçecek. Çünkü, Atatürk bir savaş suçlusu değil, tam tersine mazlum ulusların kurtarıcısı ve ilham vericisi olan bir komutandı. Hindistan'ın bağımsızlığını kazanmasına ilham verdiği bilinir.

Zaten Çanakkale'de ölen ANZAC askerleri için şu naif sözleri söyleyen bir adam nasıl savaş suçlusu olabilir:

"Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır."

Yere serilmiş Yunan bayrağının üstüne basmayıp, kaldırtan, esir düşen Yunan generalini bir esir değil, bir general olarak ağırlayan bir komutan nasıl savaş suçlusu olabilir. O dönemin dünya liderlerinin, ABD Başkanı Franklin Roosvelt'ten, General Mc Carthy'ye, Patton'a kadar pek çok liderin Atatürk hakkındaki sözleri ortada iken bugün onu saçma sapan iddialarla yargılamak da ANCA'nın ayıbı. Belki de Ekşi Sözlük'te bir yazarın söylediği gibi ölümünden 75 sene sonra bile Atatürk hâlâ pek çok kişiyi korkutuyor.

Disney+ bu yaklaşımı ile Türk abonelerini kaybetmez mi?

Diğer yandan Disney'in de ANCA'dan korktuğu anlaşılıyor. Çünkü "çevir kazı yanmasın" şeklinde iki tavırları oldu:

Yerel içerikleri sadece Türkiye değil Avrupa'da da 2024 sonuna kadar iptal ettiler.
Atatürk filmini Türkiye'deki TV kanalı ve sinemalarda gösterecekler.
6 bölüm olarak çekilen ve 8 milyon dolarlık ile Türkiye'de bu zamana kadar çekilmiş en pahalı bütçelerden birine sahip olan dizi, 29 Ekim'de Fox TV kanalında seyirciyle buluşacak. Sonrasında ise sinema filmi şekline dönüştürülerek, vizyona girecek.

Peki, bu Türk halkını ikna eder mi?

Disney+'ın geçen yıl 2 milyon abonesi olduğu kaydedilmişti. Bunların çoğunluğu Atatürk'ü önemseyen insanlar. Şimdiden pek çok iptal haberi duyuluyor. Disney+, ABD'de güçlü bir lobisi olan bir komite için Türk halkını karşısına alacak mı? Abone kayıplarına aldırmayacak mı? Hep birlikte göreceğiz.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, konuyla ilgili olarak inceleme başlattıklarını ve Disney'den savunma istediklerini açıkladı. 

Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: 

https://t24.com.tr/yazarlar/fusun-sarp-nebil/disney-ataturk-filmi-konusunda-geri-adim-atti-ve-cevir-kazi-yanmasin-dedi,40998

Yorumlar